Hvad er Kolesterol?

Kolesterol er fedtstoffer i blodet.

Der findes 2 typer – kolesterol og triglycerider. Et forhøjet indhold i blodet af LDL-kolesterol er ikke i sig selv skadeligt. Kolesterol er en del af åreforkalkningsprocessen, men er ikke dets årsag

Kolesterol er faktisk ikke et fedtstof, men tilhører gruppen alkoholer. Det har dog andre egenskaber end konventionelt alkohol. Det lader sig f. eks. ikke opløse i vand eller blod. Kolesterolmolekylet indgår i kroppens cellevægge, således at de bliver vandtætte. Det muliggør, at cellen kan opretholde en høj koncentration af visse stoffer inde i cellen og samtidig udelukke andre, hvilket er nødvendigt for cellens funktion.

Kroppen danner selv kolesterol, men ikke ud fra mættet fedt, disse kommer fra kulhydrater. Vores lever producerer helt normalt mængder som er 3 – 4 gange større end den mængde vi får fra maden.

HDL og LDL = HDL (det gode kolesterol) beskytter mod åreforkalkning

Det anvendes i produktion af galdesyrer eller indgår i produktionen af kønshormoner og stresshormoner. Det fungerer som en antioxidant. LDH, tyktflydende, (det skadelige kolesterol) transporterer kolesterol fra leveren og ud til kroppens celler og beskytter mod forgiftninger fra eventuelle bakterier i blodet. LDL producerer store mængder frie radikaler, det svækker immunsystemet og medfører en kaskadeagtig forharskning. Oxideret kolesterol findes især i stegte og grillede animalske fødevarer.

Kolesterol er et livsvigtigt stof for opbygning af cellerne

Det er tobaksrygning, overvægt og mangel på motion, der medfører risiko for hjertet, sammen med inflammation, blandt andet pga. for mange omega 6 fedtsyrer i blodet i forhold til omega 3 fedtsyrer samt for meget homocystein. Folinsyre, B-kompleks og Omega 3 fedtsyrer modvirker kolesterol. (kilde: Frede Damgaard)

 

Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte mig.